08 jun, 17:19
2017
Nieuws

Fout bij toelating Syriëganger op Volkel

Bij het toelaten van een negentienjarige veroordeelde Syriëganger tot vliegbasis Volkel vorige maand zijn de regels niet goed nageleefd. Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft dat donderdag aan de Tweede Kamer gemeld. Het incident is aanleiding om ,,alle procedures wederom grondig tegen het licht te houden’’.

Er zijn geen aanwijzingen dat de man, Waïl el A., kwade bedoelingen had op de basis.

El A. was op het laatste moment ingevallen voor een zieke in een werkploeg die graafwerkzaamheden deed en was niet vooraf aangemeld. De procedures schrijven dan voor dat er overleg plaatsvindt tussen de bewaking en een luchtmachtfunctionaris. Maar dat is niet gebeurd. El A. werd toegelaten na contact met de voorman en het overhandigen van zijn identiteitsbewijs.

Overigens zou de man waarschijnlijk ook zijn toegelaten als er wél overleg was geweest met een luchtmachtfunctionaris. De werkzaamheden waren op een deel van de basis met de laagste beveiligingscategorie waar de werklieden niet hoefden te worden gescreend. Daarom zou er volgens Defensie ook dan geen extra check hebben plaatsgevonden van de achtergronden van El A.

Hij viel op tijdens een routinecontrole omdat hij andere kleding aanhad dan de rest van de werkploeg en hij zijn pas niet zichtbaar droeg. Toen bleek dat hij was veroordeeld voor een poging om naar Syrië te reizen hield de marechaussee hem aan.

Twee dagen later kwam El A. weer op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak nog, maar heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat hij bezig was met strafbare feiten. El A. is nog niet onherroepelijk veroordeeld voor zijn poging om naar Syrië te gaan. Het hoger beroep loopt nog.

Het bericht Fout bij toelating Syriëganger op Volkel verscheen eerst op Nieuws.nl.


Lees het hele bericht van Nieuws.nl algemene feed »