03 jun, 06:59
2020
Nieuws

Coronanieuws: knopen doorgehakt over zomervakantie en volledig openen basisscholen

In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

De voornaamste feiten op een rij:

  • Het dodental als gevolg van het coronavirus in heel Nederland is gestegen met vijf naar 5967 dinsdag.
  • Brabant telt volgens de laatste RIVM-cijfers 9194 besmettingen.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

8.50
Het is nog niet bekend wanneer Transavia de vluchten vanaf Eindhoven Airport hervat. Dat laat een woordvoerder van de luchthaven woensdagochtend weten. Ook over de bestemmingen waar Transavia op vliegt, is nog niets bekend. Ryanair kondigde eerder al aan vanaf 1 juli weer naar een dertigtal bestemmingen te willen vliegen.

8.45
Internationale theaters en bioscopen hebben interesse in de 'coronaproof' zaalindeling van Theater Markant in Uden, waarmee toch 70 procent van de stoelen kan worden gebruikt. "Onze methodiek krijgt steeds meer bijval, ook van andere sectoren", zegt bedenker Christian Brander van bureau Tausch, dat grote congres- en festivalruimtes inricht.
LEES OOK:
Zelfs Broadway heeft interesse in ‘coronarproof’ theatersysteem van Markant in Uden

7.32
Door de crisis wachten steeds meer werknemers op de uitbetaling van het vakantiegeld. Volgens het Meldpunt Vakantiegeld van vakbond CNV is dit met name in de evenementensector aan de orde. Maar ook in de horeca en bij contactberoepen als kappers en schoonheidssalons wordt het geduld van personeel op de proef gesteld.

Het meldpunt werd ingesteld toen uit onderzoek van CNV bleek dat 8 procent van de werkenden geen vakantiegeld ontving. Werknemers van tientallen bedrijven richtten zich tot de bond. De teller van het aantal meldingen loopt nog dagelijks op.

7.30
De tweedehands auto wint als gevolg van de coronacrisis aan populariteit. Onderzoek van Markeffect in opdracht van branchevereniging BOVAG wijst uit dat veel reizigers die doorgaans met het openbaar vervoer reizen de auto als alternatief zien.

7.00
Ook in de zomer gaat het coronavirus sociale slachtoffers onder ouderen maken. Uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB blijkt dat maar liefst een derde (35%) van de senioren verwacht dat ze meer negatieve gevoelens krijgen, zoals eenzaamheid en somberheid, dan in voorgaande zomers.

Volgens Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB, lijkt het erop dat de coronacrisis extra eenzaamheidsslachtoffers onder senioren gaat maken. Want dit percentage is aanzienlijk hoger dan de 21% die aangeeft altijd last van zomereenzaamheid te hebben. Het vooruitzicht om niet op vakantie te kunnen gaan of nog langer de kleinkinderen niet te kunnen knuffelen, hakt erin.

6.00
Schuldhulpverleners vrezen voor een grote toename van hulpverzoeken wegens betalingsproblemen door de coronacrisis. Veel aanvragen komen van groepen mensen die voorheen nooit om advies of bemiddeling rond schulden aanklopten, verwacht de branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK. Daarbij doemt het gevaar op dat de schuldhulpverlening in veel gemeentes overbelast raakt, schrijft de organisatie in haar jaarverslag.

"Vanwege de coronacrisis verwachten we voor 2020 en daarna een stijging van het aantal hulpvragen met minimaal 30 procent", zegt voorzitter Marco Florijn.

5.39
De groepsimmuniteit voor het coronavirus is nog ver weg. Uit onderzoek bij ruim 7000 bloeddonoren bij de bloedbanken van Sanquin komt naar voren dat zo'n 5,5 procent van de donoren antistoffen tegen het coronavirus heeft ontwikkeld, meldt onderzoeksleider Hans Zaaijer van Sanquin in het AD. "Er is een vaccin nodig."

Volgens de arts-microbioloog en hoogleraar is de stijging ten opzichte van de 3 procent die werd gemeten in april maar klein en duurt het zo nog twee jaar voordat in Nederland groepsimmuniteit wordt bereikt.

3.30
Het coronacrisisteam van het kabinet buigt zich woensdag over de vraag of Nederland nog wat verder van het slot kan. Nederlanders krijgen te horen dat ze binnenkort weer makkelijker binnen Europa op vakantie kunnen, melden ingewijden. En de basisscholen krijgen uitsluitsel of ze volgende week inderdaad weer helemaal open mogen.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »