23 nov, 06:57
2020
Nieuws

Coronanieuws: premier Rutte opnieuw op bezoek in ziekenhuis Bernhoven in Uden

In dit liveblog houden we je maandag op de hoogte van het laatste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.

De hoofdpunten:

  • 'Versoepelen coronaregels met deze cijfers is ondenkbaar', benadrukt epidemioloog
  • Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Maandag meldde het RIVM 5214 positieve tests.
  • In Brabant zijn maandag 884 nieuwe besmettingen gemeld, 86 minder dan zondag.
  • Het aantal coronagevallen stijgt niet meer zo snel als in oktober, maar toch stevent Nederland gestaag af op 500.000e besmetting.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

21.15 - Rutte moet belofte nakomen en bezoekt ziekenhuis Bernhoven opnieuw
Premier Mark Rutte bezocht maandagavond het ziekenhuis Bernhoven in Uden. Liever had hij dat niet gedaan, zegt hij. Dan was er namelijk geen sprake geweest van een tweede golf. In een tweet schrijft Rutte 'opnieuw onder de indruk'te zijn 'van de toewijding van het zorgpersoneel'.

"Ook in deze tweede golf staan zij dag en nacht paraat. Door ons aan de maatregelen te houden, krijgen we het virus onder controle en daarmee zorgen we dat onze geliefden toegang houden tot zorg."


20.00 - We laten ons weer meer testen
Mensen hebben zich in de afgelopen week weer meer laten testen op corona. Dat blijkt uit weekupdate van het aantal coronatests bij de verschillende GGD’en. Sinds eind oktober nam het aantal testen af, maar afgelopen week steeg het aantal weer.

Dit zijn de cijfers van het aantal tests in de afgelopen 5 weken:

  • 19 t/m 25 oktober 321.654
  • 26 oktober t/m 1 november 295.147
  • 2 t/m 8 november 244.839
  • 9 t/m 15 november 226.094
  • 16 t/m 22 november 251.458

Bron: GGD GHOR

19.00 - Ook Guido Weijers vraagt meer speelruimte voor zijn Oudejaarsconference
Cabaretier Guido Weijers uit Breda, die voor RTL de Oudejaarsconference verzorgt, sluit zich aan bij de oproep van zijn collega Youp van 't Hek aan de overheid om theaters in elk geval voor de eindejaarsvoorstelling iets meer speelruimte te geven.

Weijers beaamt in een bericht op Instagram dat hij er niets voor voelt om zijn Oudejaarsconference voor een zaal met dertig man publiek te gaan spelen.

17.30 - GGD gestart met bouw XL-testlocatie in Eindhoven
In Eindhoven is de GGD Brabant-Zuidoost maandag gestart met de bouw van een XL-testlocatie in Eindhoven. De huidige testlocatie aan de Antoon Coolenlaan (parking) wordt uitgebreid met 18 testlijnen.

16.57 - Luchtvaartbranche komt met 'coronapaspoort' voor reizigers
De luchtvaartsector komt met een eigen 'coronapaspoort' waarmee reizigers snel kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of de noodzakelijke negatieve test voor het coronavirus hebben ondergaan die in sommige landen verplicht is.

Daarmee wil de internationale luchtvaartbrancheorganisatie IATA het internationale reizen vergemakkelijken. De app moet begin volgend jaar beschikbaar komen.

16.35 - Vooral middelbaar onderwijs slechter door corona, vinden docenten
Het Nederlandse onderwijs is slechter geworden door de corona-uitbraak, vindt driekwart van de middelbare schoolleraren . Zij hebben meegedaan aan een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Bijna de helft (45 procent) vreest dat het niet gaat lukken om leerlingen goed voor te bereiden op hun examen, 55 procent heeft hier nog wel vertrouwen in.

De bond noemt het beeld dat ontstaat uit de ondervraging 'niet onverwacht, maar toch onthutsend'. "Deze enquête laat zien waar we al bang voor waren", zegt een bestuurder van de AOb. Leraren van basisscholen zijn iets positiever. In totaal vulden 7833 leden van de AOb de vragenlijst in.

16.25 - Vanaf 7 december rijdt de buurtbus Waalre weer
De bus is omgebouwd en nu helemaal coronaproof.

15.40 - WHO: vaccinnieuws AstraZeneca bemoedigend
Het is 'bemoedigend' nieuws dat het coronavaccin van AstraZeneca tot 90 procent effectief is, reageert de Wereldgezondheidsorganisatie WHO op de aankondiging van de Brits-Zweedse farmaceut.

De WHO kijkt 'net zoals bij de andere veelbelovende resultaten van de afgelopen weken' uit naar de onderzoeksgegevens. Farmaceuten Pfizer en Moderna meldden onlangs dat hun vaccins bij 95 procent van de proefpersonen effectief zijn.

15.08 - Weekcijfers vrijwel gelijk aan de week ervoor
In de afgelopen zeven dagen zijn 37.275 besmettingen vastgesteld. Dat is vergelijkbaar met de week ervoor, toen in zeven dagen tijd iets meer dan 38.000 positieve tests werden gemeld.

Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus bijna 490.000 keer vastgesteld in Nederland. In de loop van de week zal dit boven de half miljoen uitkomen. Het werkelijke aantal ligt hoger. Tijdens de eerste golf werd lang niet iedereen getest.

14.58 - Patiënten in ziekenhuizen
Het aantaI coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de tweede dag op rij licht gestegen, tot 1968. Dat zijn 35 patiënten meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het centrum rapporteerde zondag al een stijging van 31 ten opzichte van zaterdag.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), de vaste woordvoerder over de stand van zaken in de ziekenhuizen, vindt de lichte toename niet zorgwekkend. Hij spreekt van "een lichte trendbreuk", maar verwacht dat het aantal opgenomen patiënten de komende weken langzaam verder zal dalen.

14.23 - Ook lichte daling in aantal besmettingen in Brabant
Ook in Brabant is het aantal nieuwe gemelde besmettingen licht gedaald. De afgelopen 24 uur werden er 884 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 86 minder dan gisteren.

14.21 - Coronacijfers heel licht gedaald
Het aantal nieuwe coronagevallen is heel licht gedaald. Tussen zondagochtend en maandagochtend kwamen 5214 meldingen van positieve tests binnen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde zondag 5407 vastgestelde besmettingen, maar dit werd maandag bijgesteld tot 5396.

Het aantal sterfgevallen steeg met 54. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen het afgelopen etmaal zijn overleden. Zondag werden er 21 coronadoden gemeld.

13.59 - Ook Italië pakt nertsenfokkerijen aan
Italië heeft voorzorgsmaatregelen genomen voor gevallen van coronabesmettingen op nertsenfokkerijen. Minister van Volksgezondheid Roberto Speranza ondertekende een verordening die het mogelijk maakt om tot februari 2021 de activiteiten van fokkerijen in heel Italië te staken, zei het ministerie maandag.

Ook kunnen de verantwoordelijke autoriteiten een boerderij met zijn voertuigen en uitrusting in beslag nemen als er een vermoeden van corona is. Mocht een coronabesmetting bij de nertsen worden bevestigd, dan kunnen de dieren op de boerderij worden geruimd.

13.54 - Coronaboetes
De politie heeft de afgelopen week in het hele land 663 boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Daarnaast zijn er ook nog 1775 mensen gewaarschuwd.

Het ging om mensen die bijvoorbeeld geen afstand hielden van elkaar. De politie vraagt mensen zich vooral wel aan de regels te houden.

13.38 - Algemeen verbod op carbidschieten
De vakbonden van politie en boa's zijn voor een landelijk verbod op carbidschieten met de jaarwisseling. Verschillende kleinere gemeenten in Zuid-Holland hebben zo'n verbod al aangekondigd, en nu lijkt ook de gemeente Den Haag te volgen om zo de al zwaar belaste zorg en handhaving te ontlasten. In het Veiligheidsberaad spreken burgemeesters maandagavond over aanvullende maatregelen rondom het carbidschieten.

"We moeten een waterbedeffect voorkomen, dat het carbidschieten in de ene gemeente verboden wordt en in een andere wel mag. Jongeren gaan zich dan verplaatsen en er komen teveel mensen op af", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond.

13.35 - 'Goedkeuring coronavaccins kan snel gaan'
De goedkeuring van coronavaccins kan in korte tijd worden afgerond. Maar dan moeten de ontwikkelaars wel onderzoeksresultaten van hoge kwaliteit aanleveren. "Als alles perfect is en de aanvraag geen vragen oproept, kan het heel snel gaan", zegt een woordvoerster van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

13.04 - Eenderde wil strengere coronaregels en meer handhaving
De coronamaatregelen en handhaving daarvan mogen wel wat strenger, vindt meer dan een op de drie ondervraagden in een onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel. Aan de peiling deden 2302 mensen mee. Op de vraag "Wat kan volgens u beter in de aanpak van het coronavirus?", gaf 36 procent antwoorden die neerkwamen op een roep om meer bindende voorschriften en betere handhaving.

Van de respondenten noemde 13 procent duidelijkheid als verbeterpunt. Het gaat er dan bijvoorbeeld om dat de overheid beter moet duidelijk maken wat wel en niet is toegestaan. De coronamaatregelen worden regelmatig aangepast en niet iedereen kan dat bijbenen, zo blijkt.

12.12 - Boete voor vervalsen testrapporten van sneltesten
Een bedrijf uit Apeldoorn heeft een boete van 30.000 euro betaald voor het verstrekken van vervalste testrapporten bij sneltesten op het coronavirus.

De leverancier van onder meer Covid19-sneltesten kocht de sneltesten in China. Daar werden ze voorzien van het logo van het bedrijf in Apeldoorn en verkocht in binnen - en buitenland. De eigenaar paste onder meer de namen van de onderzoeker en reviewer van het testrapport aan, om zijn afnemers te laten zien dat zijn bedrijf zelf de ontwikkelaar en producent was.

11.45 - 29 nieuwe ziekenhuisopnames in Brabant
In de Brabantse ziekenhuizen zijn de afgelopen 24 uur 29 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er acht meer dan een dag eerder. Er liggen nu 365 coronapatiënten in een Brabants ziekenhuis.

Tien mensen zijn ontslagen uit het ziekenhuis, vijf mensen zijn er overleden. Er zijn drie coronapatiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Op de IC liggen 79 patiënten.

11.25 - 'Steunpakker voor de nachtsector'
Het coronavirus treft ook het nachtleven hard en de cultuurwethouders van Amsterdam, Utrecht en Rotterdam vragen het Rijk hier meer aandacht voor te hebben. Dat schrijven Touria Meliani van Amsterdam, Anke Klein van Utrecht en Said Kasmi van Rotterdam in een ingezonden brief in de Volkskrant.

"Het is van groot belang dat de sector meer perspectief en steun wordt geboden, anders vrezen we een onherstelbaar verlies van de nachtcultuur" , aldus de wethouders. "De verwachting is dat de clubs pas open kunnen als er een vaccin is, daarom is een steunpakket op maat voor de nacht een logische volgende stap."

10.01 - Start bouw XL testlocatie in Eindhoven
De GGD Brabant-Zuidoost is vanmorgen begonnen met de bouw van een XL-testlocatie in Eindhoven, bij de Antoon Coolenlaan.

09.16 - Engeland wil nog voor de kerst starten met vaccineren
Het Verenigd Koninkrijk tracht nog voor Kerstmis te beginnen met het vaccineren tegen Covid-19. Aan het begin van het nieuwe jaar zal dit op grote schaal worden uitgerold, waarna het leven na Pasen weer normaal wordt. Dat zei de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock maandag.

"We hopen volgende maand te kunnen beginnen met vaccineren", zei Hancock tegen de BBC TV nadat farmaceut AstraZeneca had aangekondigd dat zijn vaccin voor 70 tot 90 procent effectief zou kunnen zijn.

08.51 - Coronavaccin AstraZenica 'zeer effectief'
Het coronavaccin dat door de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca wordt ontwikkeld, is voor 70 tot 90 procent effectief. Volgens topman Pascal Soriot van AstraZeneca bevestigen de "doeltreffendheid en de veiligheid van het vaccin" dat het hoogst efficiënt is tegen Covid-19. Daarmee kan het middel direct van invloed zijn op de "noodsituatie rond de volksgezondheid".

Testresultaten onder 20.000 vrijwilligers toonden aan dat het middel bij 70 procent effectief was. Bij proefpersonen die eerst een halve dosis en later een volledige dosis kregen van het vaccin, steeg de effectiviteit tot 90 procent.

08.34 - Thuiswerken zorgt voor steeds minder files
Het fileprobleem in Nederland lijkt grotendeels verdwenen doordat mensen als gevolg van het coronavirus veel vaker thuiswerken. Dat concluderen verkeersexperts in het AD. "En niet alleen hele dagen, ook al enkele uren op een dag", zegt Erik Verhoef, hoogleraar vervoerseconomie aan de VU. "Als we dat eerste overleg via Zoom of Teams doen, kun je daarna filevrij van Amsterdam naar Rotterdam rijden."

De afgelopen jaren groeide het aantal opstoppingen op de Nederlandse wegen fors. Maar sinds de eerste lockdown zijn ze nagenoeg verdwenen.

07.24 - 'Betaalgedrag bedrijven weer terug op niveau voor coronacrisis'
Het betaalgedrag van bedrijven is na een verslechtering in het tweede kwartaal nu weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt bedrijfsinformatiespecialist Graydon op basis van een analyse van betaaldata. De ontwikkeling komt door de versoepelingen van de coronamaatregelen, zegt Graydon, dat wel waarschuwt voor de gevolgen van verdere beperkende maatregelen in het vierde kwartaal.

Gemiddeld werden facturen in het derde kwartaal uitbetaald na 39,3 dagen. In het tweede kwartaal was dat iets meer, namelijk 39,8 dagen gemiddeld. In het derde kwartaal een jaar geleden lag het gemiddeld aantal dagen voor een factuur werd uitbetaald nog op 39,5 dagen. Door de versoepelingen van de coronamaatregelen hebben bedrijven waarschijnlijk weer de kans gehad om op tijd de rekeningen te betalen, denkt Graydon.

07.00 - Boa's willen spuugkappen kunnen gebruiken bij handhaving
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) willen een spuugkap kunnen gebruiken, om beter beschermd te zijn tegen corona. Ze krijgen bijval van burgemeesters. In het Veiligheidsberaad vanavond gaan ze er bij minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op aandringen boa's van spuugmaskers te voorzien, meldt RTLNieuws. Bij de handhaving van de coronaregels gebeurt het regelmatig dat boa's worden bedreigd of bespuugd.

Ze dringen daarom al langer aan op het gebruik van spuugkappen. Minister Grapperhaus voelt daar echter niets voor. Spuugkappen zijn gaasachtige maskers die over iemands hoofd kunnen worden getrokken. Ademen kan dan nog wel, spugen niet meer. Politiekorpsen maken er al gebruik van.

06.00 - Veiligheidsberaad komt bijeen
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, komen weer bijeen in het provinciehuis in Utrecht. Op de agenda staat onder meer het carbidschieten, dat tot nu toe toe anders dan vuurwerk wel is toegestaan tijdens de jaarwisseling. Ook een voorstel van beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, om binnen de coronaregels wel iets leuks voor jongeren te organiseren op oudejaarsavond komt aan de orde. Enkele burgemeesters juichen dat toe, terwijl anderen ertegen zijn.

00.15 - Spanje begint in januari al met vaccineren
Spanje begint in januari met een grootschalig programma om de bevolking in te enten met een vaccin tegen het coronavirus. Premier Pedro Sanchez kondigde dat zondag aan. Een "zeer substantieel deel" van de 47 miljoen Spanjaarden kan volgens de premier in de eerste drie tot zes maanden van 2021 worden ingeënt, schrijft een Spaanse krant.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »