26 jan, 21:13
2023
Nieuws

Dit moet je weten van Ernie Stewart de nieuwe technische man van PSV

Earnest Stewart wordt de nieuwe directeur voetbalzaken bij PSV. Hij heeft als speler en ook als bestuurder al een indrukwekkende carrière gehad. Hoewel het op dit moment niet heel lekker gaat met PSV, is het zeker niet zijn grootste klus tot dusver. Vijf dingen die je moet weten over de Amerikaan 'Ernie' Stewart die in een Veghels ziekenhuis geboren werd, maar opgroeide in Uden.

Autoverkoper
Earnest Lee ‘Earnie’ Stewart wordt geboren op 28 maart 1969 in het Sint Joseph Ziekenhuis in Veghel, maar het gezin woont in Uden. Als hij twee is, verhuist het gezin voor vijf jaar naar Amerika. Vader Earnest Stewart senior is namelijk een Amerikaanse luchtmachtofficier met een verleden als professioneel American Football-speler voor Houston. Moeder Annemien komt uit Gemert en het gezin keert uiteindelijk weer terug naar Uden.

De jonge 'Earnie' wil autoverkoper worden, maar bij de Udense amateurclub UDI '19 blijkt hij een goede voetballer. Dat zorgt ervoor dat hij in 1987 vertrekt naar VVV Venlo en een jaar later debuteert als profvoetballer. Het is het begin van een lange carrière in de voetbalwereld.

Na drie seizoenen in Limburg gaat Earnest Stewart naar Willem II. Hij blijft daar zes seizoenen om daarna zeven seizoenen voor aartsrivaal NAC Breda te spelen. Na twee jaar voetballen bij D.C. United sluit hij zijn actieve carrière af bij VVV Venlo, maar na een zware blessure wordt hij daar bestuurder.

WK-debuut
Earnest Stewart maakt eind 1990 op 21-jarige leeftijd zijn debuut voor het nationaal elftal van Amerika. Drie jaar later debuteert de aanvaller op het WK, nota bene in de Verenigde Staten. Tijdens de openingswedstrijd is Stewart zichtbaar geëmotioneerd als 70.000 toeschouwers het Amerikaanse volkslied meezingen.

De VS speelt gelijkt tegen Zwitserland, maar tegen Colombia beleeft de Brabantse Amerikaan een carrière hoogtepunt. Hij maakt de winnende 1-2 die er uiteindelijk voor zorgt dat Amerika de achtste finales bereikt. Daarin wordt het uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Brazilië.

Heldenstatus in de VS
In Nederland is Earnest Stewart een gerespecteerd voetballer, maar in de VS geniet hij een heldenstatus. Hij is de eerste Amerikaanse voetballer die de voorpagina van het roemruchte blad Sports Illustrated haalt. Na zijn WK-debuut in 1994 speelt hij ook op de wereldkampioenschappen van 1998 en 2002. In 101 wedstrijden scoort hij 17 keer voor het Amerikaanse elftal.

Hoewel hij in 2001 gewoon in Nederland speelt, wordt hij toch uitgeroepen tot Amerikaans voetballer van het jaar. In de nadagen van zijn actieve voetbalcarrière speelt hij in 2003 en 2004 in Amerika bij D.C. United. In zijn laatste jaar wordt hij landskampioen.

Tumultueuze tijd bij AZ
Stewart wordt voor het eerst technisch directeur bij VVV en verkast in 2006 naar NAC. Bijzonder is dat de Brabander daar wordt weggekocht door AZ. Hij start in 2010 als net de DSB-bank is omgevallen en er flink bezuinigd moet worden. In vijf jaar kan hij een bekerwinst, twee keer kwartfinale Europa League en vier keer Europees voetbal noteren. Toch kijkt de aanhang van de Alkmaarse club niet heel positief terug op het tijdperk Stewart.

Als het om trainers gaat, loopt het minder goed bij AZ. Gertjan Verbeek, Marco van Basten en Alex Pastoor moeten onder zijn leiding allemaal het veld ruimen. In 2015 vertrekt Stewart naar Amerika om bij Philadelphia Union ook technisch directeur te worden. In 2018 gaat hij werken voor de Amerikaanse bond als algemeen manager en een jaar later wordt hij Directeur Voetbalzaken.

LEES OOK: Earnest Stewart is nieuwe technisch directeur PSV


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »