23 feb, 21:30
Nieuws

Fusie-ruzie over Schaijk gesust: Kamerleden trekken omstreden voorstel in

De burgemeesters van Uden en Landerd, Henk Hellegers en Marnix Bakermans, reageren tevreden op het intrekken van het omstreden voorstel van twee Kamerleden om het dorp Schaijk aan de gemeente Oss te koppelen. De fusie van Uden en Landerd in de gemeente Maashorst is daarmee weer binnen handbereik.

Aan het fusieplan van Uden en Landerd plus Schaijk was jaren gewerkt, toen de Tweede Kamerleden Harry van der Molen (CDA) en Nevin Özütok (GroenLinks) uit het niets besloten dat er in Schaijk onvoldoende draagvlak zou zijn voor de fusie. Zij dienden een amendement (een voorstel tot verandering van de wet) in om Schaijk bij Oss te voegen en dat leidde tot woede bij burgemeesters Hellegers en Bakermans. Zo noemde Bakermans de Kamerleden ‘een stel leeghoofden dat zonder enige kennis van zaken het fusieplan van tafel wil vegen’.

Na uitvoerige gesprekken tussen alle partijen trokken Van der Molen en Özütok hun plannen toch weer in. In plaats daarvan komen zij donderdag met een plan om de nieuw te vormen gemeente Maashorst na twee jaar te evalueren.

Verbazing
“De nieuwe gemeente kan van start”, reageert burgemeester Marnix Bakermans van Landerd met vreugde in zijn stem. “Daar zijn we natuurlijk zeer tevreden en blij mee, al hadden we nog veel liever gezien dat er helemaal geen amendement aan te pas was gekomen.”

“Ik heb het met verbázing aangekeken”, zegt Bakermans over de Haagse interventie. “We zijn te veel uitgegaan van de logische lijnen die we in het politieke proces hebben gevolgd. Daar moeten we lering uit trekken. Maar we zijn ook blij met de kans om ons verhaal nog eens te vertellen. Als het plan dan alsnog lukt, is dat wel een reden om bij stil te staan. De gang van zaken was niet gewenst, maar zoals mijn zoon zegt: je kunt niet altijd zes gooien.”

Probleemloos de eindstreep halen
Bakermans krijgt bijval van Henk Hellegers, de burgervader van Uden. “Met de manier waarop wij de fusieprocedure de afgelopen jaren hebben doorlopen, verwacht je probleemloos de eindstreep te halen. Dan maak je je met zo’n amendement toch zorgen. Ik had de gang van zaken liever anders gezien, maar ons werk in de laatste twee weken heeft wel tot resultaat geleid. In die zin heeft de democratie uiteindelijk gewonnen.”

De goede flessen wijn blijven in huize Hellegers en Bakermans nog even dicht. De fusie moet aanstaande donderdag door de Tweede Kamer en dat lijkt nu een formaliteit. “Dan durf ik er wel een goed glas op te drinken”, aldus Bakermans. Als alles goed gaat, fuseren Uden en Landerd op 1 januari 2022.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »