15 jul, 10:18
2017
Vakredactie
Verzorging
Joyce Martens

Hoe verwijder je een teek

Hoe verwijder je een teek

Teken zijn parasieten die zich in leven houden met het bloed van gewervelde dieren. Ze hechten zich op de huid door zich er in vast te bijten en zuigen bloed op waardoor ze in omvang kunnen toenemen tot de grootte van een erwt. Omdat het parasieten zijn die in direct contact komen met de bloedbaan van hun gastheer, kunnen teken gevaarlijke ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme. Helaas kunnen ook mensen hier door getroffen worden. Het is daarom heel belangrijk een teek zo snel mogelijk en op een goede manier te verwijderen.

Teek verwijderen met tekentang

Bij de apotheek of drogist kun je een tekentang kopen, waarmee je de teek op de juiste manier kunt verwijderen. Een tekentang hoort eigenlijk altijd in je EHBO-kit te zitten en is zeker onmisbaar als je regelmatig in het bos of een andere groene omgeving vertoeft. Wanneer je door een teek gebeten wordt, moet je deze zo snel mogelijk zien te verwijderen. Het liefst binnen 24 uur om zo besmetting met een ziekte te voorkomen. Je doet dit door de tekentang zo dicht mogelijk bij de huid over de teek heen te plaatsen. Vervolgens trek je hem er in één rechte beweging uit.

Stappenplan teek verwijderen

• Haal een teek zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

• Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.

• Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet hierna het beetwondje. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing.

• Noteer wanneer en waar op de huid u gebeten bent. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme.

teek-verwijderen teek-verwijderen-1

Voorkomen is beter dan genezen

De meeste mensen lopen een tekenbeet op in een bosrijke omgeving of in een gebied met hoog gras. In de zomer vinden de meeste besmettingen plaats, maar je moet sowieso het hele jaar door alert blijven. Je kunt jezelf beschermen door je lichaam zoveel mogelijk bedekt te houden en je sokken over je broekspijpen te dragen. Je kunt ook een insectenwerendmiddel waar de stof DEET in zit op je kleding of lijf spuiten, maar ook dat is geen garantie voor volledige bescherming. Het is dus altijd van belang dat je na een wandeling of fietstochtje in de natuur jezelf en je gezinsleden goed controleert. Het is een misvatting dat teken uit bomen vallen. Teken bevinden zich voornamelijk in grassen.

Symptomen van Lyme

Mensen die door een tekenbeet besmet zijn geraakt met de ziekte van Lyme kunnen last krijgen van koorts, een rode kring om de plek van de beet, spierpijn en gewrichtspijnen. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met de huisarts.

Twijfelt u over de huidverkleuring? Kijk op www.tekenradar.nl of in de app ‘Tekenbeet’ voor voorbeelden.


Vragen over EHBO of BHV neem vrijblijvend contact met ons op administratie@vandoesburgbhv.nl of bel 0345-582428