07 mrt, 15:02
2018
Vakredactie
Verzorging
Bert Moeskops

Nieuwe behandeling in Maasziekenhuis Pantein: penisprothese bij ernstig erectieprobleem

.

Nieuwe behandeling in Maasziekenhuis Pantein: penisprothese bij ernstig erectieprobleem

De meeste mannen praten er niet graag over, maar erectieproblemen komen vaker voor dan gedacht. Met reguliere behandelingen zoals een erectiepil of injecties kunnen veel mannen geholpen worden. Als deze behandelingen geen oplossing bieden voor de erectieproblemen, kunnen mannen vanaf nu in Maasziekenhuis Pantein terecht voor het plaatsen van een penisprothese. Dit gebeurt door de urologen Balk van Maasziekenhuis Pantein en D’Hauwers van het Radboudumc.

 

Uitgebreid vooronderzoek

Voordat een man in aanmerking komt voor een penisprothese vindt een uitgebreid vooronderzoek plaats. In dit traject worden mannen intensief begeleid door de uroloog, seksuoloog en eventueel psycholoog. Uroloog Balk legt uit: “Erectieproblemen kunnen ontstaan door allerlei factoren. Het is belangrijk om eerst vast te stellen wat de oorzaken zijn. Medische, maar ook psychische of sociale factoren kunnen erectieproblemen veroorzaken. Afhankelijk hiervan wordt eerst een conservatieve behandeling gestart. Als er sprake is van een medische oorzaak  wordt een behandeling gestart met medicatie: bijvoorbeeld met een erectiepil, een vacuümpomp of injecties. Pas als dit geen oplossing biedt voor de erectieproblemen, komt het plaatsen van een penisprothese met kunstmatige zwellichamen ter sprake.”

 

Specialistische behandeling

Het plaatsen van een penisprothese is een specialistische ingreep die slechts in een zeer beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland wordt gedaan. Na verwijzing van de huisarts kunnen mannen in het Maasziekenhuis terecht voor deze behandeling.