20 mei, 07:00
Nieuws

Ondanks veel vliegtickets wordt deze tafeltennisclub net geen kampioen

Twee Zwitserse en een Spaanse tafeltennisser stappen iedere keer in het vliegtuig als ze een competitiewedstrijd voor Team WELYNQ/TTV Maashorst in Uden. Met deze internationals werd de tafeltennisvereniging donderdag voor de tweede keer op rij net geen Nederlands kampioen.

De tafeltennissers trainen en spelen wedstrijden in de gymzaal van een speelleercentrum in Uden. Geen geweldige omgeving om te tafeltennissen, maar toch wordt er topsport bedreven bij de vereniging die dit jaar 50 jaar bestaat.

In 2019 nam coach Han Gootzen (64) uit Uden het initiatief om de Nederlandse top te bestormen. Het team moest beginnen in de tweede divisie. Daar pakte het meteen de titel. Vorig seizoen en dit jaar verloren ze de finale om het landskampioenschap.

Om mee te doen om de titel is het volgens Gootzen noodzakelijk om buiten de eigen landsgrenzen te kijken. “Het liefst zouden we met Nederlandse talenten werken. Die zijn er wel maar vaak kiezen ze eerder voor een groot tafeltennisland als Duitsland."

Het is volgens hem niet eenvoudig om internationale talenten vast te leggen en het kost ook heel wat vliegtickets. "Tegenwoordig kun je ook met wat minder budget een goed team neerzetten. Bij ons krijgen talenten de kans om een mooie stap te zetten in hun loopbaan.”

En dus kwamen er drie buitenlandse spelers. De Zwitsers Mauro Scharrer en Elias Hardmeier spelen ook samen in de competitie van hun eigen land. Ook de Spanjaard Juan Pedro Sanchez Terrones stapt voor iedere wedstrijd in het vliegtuig.

Sterspeler Hardmeier (21) vertrekt naar de Derde Bundesliga in Duitsland. "Ik heb hier veel geleerd en de mensen zijn heel vriendelijk. In Duitsland hoop ik de komende jaren een stap omhoog te zetten.”

Scharrer (19) is huisgenoot van Hardmeier bij zijn Nederlandse gastgezin. Hij verhuist naar een internaat in Duitsland om zich fulltime op tafeltennis te richten. Hij blijft komend jaar voor Uden uitkomen, onder meer door zijn goede band met de coach. "Hij weet alles van de tegenstanders en blijft altijd kalm. Hij weet dat het in een wedstrijd soms goed en soms minder gaat."

Gootzen wil graag de Nederlandse titel winnen en Europees spelen: “Ik heb in mijn loopbaan meerdere nationale titels gepakt en EK's en WK's gestaan. De sport zit in mijn DNA. Ik ben zeker nog niet klaar. Ik wil met dit team voor het hoogst haalbare gaan.”


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »