17 apr, 11:23
2021
Nieuws

Skibaan grotendeels in as, politie onderzoekt mogelijke brandstichting

De politie onderzoekt of de brand, die vrijdag enorme schade toebracht aan skibaan De Schans in Uden, is aangestoken. Ze houdt rekening met brandstichting. Mogelijk wordt hierover later deze zaterdag meer bekend. Ondertussen moeten de vrijwilligers van de skibaan nog bijkomen van de schrik en de ellende die het vuur heeft veroorzaakt.

De brand ontstond vrijdagmiddag tegen een uur of vijf. Arno Mertens, voorzitter van ski- en snowboardclub De Schans, schat dat zijn vereniging voor ruim twee ton is gedupeerd. Hij stelde dat ze deze ‘ramp’ gaat overleven, maar ook dat het jaren zal duren voordat de schade is hersteld. Bij de brand zijn kunststofmatten, kunstgras en folie in de vlammen opgegaan. Twee van de drie banen zijn voor ongeveer zestig procent verloren.

'Zwarte rook'
De brand trok veel bekijks. "Iedereen in Uden en daarbuiten heeft de zwarte rook wel gezien", vertelt Mertens. Volgens hem is de brand in een schakelkastje bij een lift ontstaan. Hij was blij dat de brandweer zeer snel ter plaatse was en dat gebruikt gemaakt kon worden van de crashtender van de naburige vliegbasis Volkel. Zo’n blusreus is een brandweervoertuig dat in de eerste plaats is bedoeld voor het bestrijden van vliegtuigbranden.

De brand werd snel ontdekt. Enkele vrijwilligers hebben geprobeerd te redden wat er redden viel, maar ze moesten uiteindelijk lijdzaam en met tranen in de ogen toezien hoe het vuur om zich heen greep.

'Geen leuk jubileum'
De Schans bestaat juist dit jaar veertig jaar. Mertens: “Dit is dus geen leuk jubileum." De baan was eerder deze maand dicht gegaan en zou in september weer geopend worden.

LEES OOK: Zeker 200.000 euro schade bij skibaan Uden: 'Mensen hadden brok in de keel'


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »