13 dec, 16:17
2014
Vakredactie
Verzorging
Ronald Korsten

Tijd voor een nieuwe knie?

De meest voorkomende reden om te denken aan een nieuwe knie is slijtage. De mate van slijtage kan ingeschat worden op een röntgenfoto. Daarmee zijn we er echter nog niet want het blijkt dat de ene persoon bij relatief geringe slijtage veel klachten heeft en ik heb ook wel eens knieën onder handen gehad waarbij je je afvraagt hoe het kan dat die persoon nog kan lopen. Voor de orthopeed is het dan ook erg belangrijk om in te schatten in welke mate de slijtage (= artrose) van invloed is op het dagelijks functioneren van de betreffende persoon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wandelafstand, het al of niet kunnen traplopen en het gaan zitten op (opstaan uit) een stoel.

Tijdens de ingreep wordt een metalen kap op het bovenbeen geplaatst en het gewichtdragende deel op het scheenbeen wordt vervangen door een kunststof kap. Een knieprothese gaat normalerwijze minstens 15 jaar mee. De fysiotherapeut houdt in eerste instantie vooral in de gaten dat de buighoek van de knie optimaal wordt. Om weer te kunnen fietsen is namelijk een hoek van 100 graden een minimumvereiste. Verder is het natuurlijk de bedoeling dat de patiënt weer normaal kan wandelen en traplopen. Rennen en springen na een nieuwe knie wordt echter afgeraden! De eventuele sportieve ambities moeten dus bijgesteld worden.

De laatste jaren zien we ook steeds meer ‘reconstructies’ oftewel een oude nieuwe knie die vervangen wordt door een tweede nieuwe knie. Ook hiervan zijn de resultaten mooi.