28 jan, 11:55
2017
Algemeen
redactie
Discussieer mee
Wat vindt u van dit onderwerp? Registreer gratis of log direct in om mee te praten.

Eigen bijdrage WMO verlaagt in Boxmeer van 505 euro naar 61 euro

De voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft de eigen bijdrage van een inwoner van Boxmeer verlaagd, aldus Binnenlands Bestuur. In plaats van ruim 500 euro per vier weken, betaalt de inwoner nu 61 euro per vier weken. De eigen bijdrage stond niet in verhouding tot het ene uurtje begeleiding die de man kreeg, oordeelde de rechter. Ongeveer twintig zorgbehoevende inwoners van Boxmeer hebben het afgelopen jaar afgezien van WMO-ondersteuning vanwege de hoge eigen bijdrage.

Boosdoener: Trajectfinanciering gemeente(s)
De zogeheten trajectfinanciering die de gemeente (net zoals tien andere gemeenten in de regio Oss) heeft ingekocht voor inwoners die voor individuele begeleiding zijn geïndiceerd, is de belangrijkste boosdoener. Sinds de invoering van de Wmo werkt Boxmeer (14.259 inwoners) bij begeleiding en dagbesteding met een gemiddeld cliëntbedrag (tarief per maand) dat aan de aanbieder wordt betaald. De cliënt moet een eigen bijdrage betalen over de prijs waarvoor dat traject bij een zorgaanbieder is ingekocht, en niet over het aantal uren zorg dat wordt afgenomen. Dit maakt het duur voor bijvoorbeeld de inwoner van Boxmeer die na meerdere herseninfarcten een niet aangeboren hersenletsel heeft en maar één uur begeleiding per week wil.

Stijging eigen bijdrage van 37 euro naar 505,85 euro
Toen de begeleiding nog onder AWBZ viel, betaalde deze inwoner hiervoor een eigen bijdrage van 37 euro per vier weken. Sinds 1 januari steeg die naar 61 euro per vier weken, door de afschaffing van de Wtcg-toeslag (Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten). Op het moment dat het AWBZ-overgangsrecht voor de inwoner verviel en de zorgbehoevende op het Wmo-beleid van de gemeente was aangewezen, met bijbehorende tarieven, steeg de eigen bijdrage naar 505,85 euro per vier weken.

Wat vindt u van deze wijziging?
Laat het ons weten, en discussieer mee!

Laat ons weten wat u vindt
Plaats een reactie of laat uw mening zien met een duimpje.