13 jan, 06:23
2021
Nieuws

Coronanieuws: 385 patiënten in Brabantse ziekenhuizen, Van Dissel praat Kamer bij

In dit liveblog houden we je woensdag op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus die voor Brabant interessant zijn.

De hoofdpunten:

  • De Kamer debatteert vandaag over de verlenging van de lockdown .
  • Overweeg extra maatregelen vanwege Britse variant, adviseert Jaap van Dissel van het RIVM.
  • Er liggen woensdag 385 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • Er werden dinsdag landelijk gezien 4986 nieuwe coronagevallen gemeld, waarvan 642 in Brabant.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

11.45 - Natuurbeheerders: blijf in het weekend bij je eigen huis
Blijf op zaterdagen, zondagen en tijdens feestdagen in de buurt van je eigen huis. Ga op die dagen niet tussen 11.00 en 15.00 uur op pad, want dat zijn de drukste uren in de natuur. Die waarschuwing geven Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LandschappenNL woensdag.

De natuurbeheerders vrezen grote drukte nu 'de natuur' als bijna het enige uitje nog 'open' is in tijden van lockdown. De organisaties raden mensen aan om natuur op te zoeken die ze per fiets of wandelend kunnen bereiken.

11.39 - Van Dissel: overweeg extra maatregelen vanwege Britse variant
Om de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus tegen te gaan, kan het nodig zijn om de lockdownmaatregelen nog verder aan te scherpen. "We moeten kijken wat we eventueel nog extra kunnen doen", zei Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag tijdens een vergadering met Tweede Kamerleden.

Van Dissel denkt vooral aan maatregelen om het aantal bezoeken dat mensen aan elkaar brengen te verminderen. "Dat zien wij nu duidelijk als het zwakke punt. Hoe voorkom je dat mensen teveel bij elkaar op bezoek gaan?"

11.33 - BrabantZorg gaat als een van de eersten bewoners van verpleeghuizen vaccineren
BrabantZorg, met 35 verpleeghuizen in de regio's Oss, Uden, Meijerijstad en Den Bosch, gaat als een van de eersten haar bewoners vaccineren tegen het coronavirus. Dat gebeurt vanaf maandag 18 januari. Het is niet duidelijk om welke verpleeghuizen het precies gaat.

Lees hier meer.

11.30 - 385 coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen
De afgelopen 24 uur zijn 29 nieuwe coronapatiënten opgenomen in Brabantse ziekenhuizen. In totaal liggen er nu 385 coronapatiënten in de verschillende ziekenhuizen, zestien minder dan dinsdag. Tien mensen zijn afgelopen etmaal overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dit blijkt uit de dagelijkse cijfers van het ROAZ.

11.28 - 'Bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag bij Britse variant'
|
ls de Britse variant van het coronavirus Nederland totaal in zijn greep krijgt, dan kan dat begin volgende maand al zorgen voor bijna 170.000 nieuwe besmettingen per dag. Dat blijkt uit een presentatie die afgelopen zondag in het Catshuis is gebruikt. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Ter vergelijking: dinsdag werden minder dan 5000 nieuwe coronagevallen in een etmaal gemeld. De presentatie rekent echter met een startpunt van 10.000 dagelijkse gevallen op 8 januari en de wetenschap dat de Britse variant een reproductiegetal (hoeveel mensen worden aangestoken door één besmet persoon) kent van 1,3 tot 1,6. Nu ligt dat getal op ruim 0,9.

11.15 - 'Tekort ziekenhuisbedden, Britse coronapatiënten naar hotel'
In Engeland zijn de ziekenhuizen zo overbezet dat er plannen zijn om duizenden zieke mensen vervroegd te ontslaan, om zo bedden vrij te maken voor kritieke gevallen. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. De coronapatiënten komen dan thuis of in een hotel te liggen. Op dit moment liggen ruim 35.000 mensen met corona in Britse ziekenhuizen. De verwachting is dat dat aantal snel zal toenemen.

11.10 - Flinke toename voetklachten
Het aantal voetklachten neemt fors toe tijdens de lockdown. Sinds 15 december voeren pedicures geen behandelingen meer uit. Slechts een uitgezonderde medisch noodzakelijke voetbehandeling mag uitgevoerd worden, maar de meeste mensen die problemen hebben aan de voeten, krijgen nee te horen. Daarmee zijn likdoorns en verdikte nagels die in de huid drukken aan de orde van de dag.

10.18 - Geen enkel zorgsysteem kan zeer snelle verspreiding aan
Geen enkel zorgsysteem kan een zo snelle verspreiding van het aantal coronabesmettingen aan zoals nu in Engeland gebeurt door de nieuwe variant. "Niet in het Verenigd Koninkrijk, niet in Duitsland en ook niet in Nederland. Als de druk op de ziekenhuizen zo groot is, kom je altijd ergens tegen limieten aan", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

10.00 - 'Geef kwetsbare leerling voordeel van twijfel bij schooladvies'
Onderwijsorganisaties vinden dat scholen kwetsbare kinderen die in groep 8 zitten 'het voordeel van de twijfel' moeten geven bij het schooladvies. Door de coronacrisis zijn leerlingen twee periodes geconfronteerd met schoolsluitingen. Juist kinderen in kwetsbare posities worden hard getroffen. Hun achterstanden lopen sneller op, signaleren de organisaties uit het onderwijsveld.

09.30 - Volgende week 15.000 bewoners verpleeghuizen gevaccineerd
Volgende week worden 15.000 bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gevaccineerd tegen het coronavirus. Die minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Het vaccineren gebeurt bij twaalf verschillende instellingen vanaf 18 januari, twee weken eerder dan voorzien. Ze krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer. Op 25 januari begint het vaccineren van kwetsbare ouderen en gehandicapten die wonen in kleinschalige woonvormen. Zij krijgen het Moderna-vaccin toegediend.

08.05 - Bijna 6,5 miljoen mensen zien persconferentie
Bijna 6,5 miljoen mensen hebben gisteravond naar de persconferentie van premier Rutte en coronaminister De Jonge gekeken. Dat is minder dan de toespraak van Mark Rutte op 14 december waarin hij de nieuwe lockdown aankondigde, toen keken 8,4 miljoen mensen.

07.55 - 'Recht op betaald coronaverlof voor ouders'
Ouders die hun baan met thuisonderwijs voor kinderen combineren, moeten betaald coronaverlof kunnen opnemen. Met dit voorstel komt GroenLinks woensdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Daarmee worden stress en ernstige gezondheidsklachten, zoals een burn-out, voorkomen. Ook haalt het de druk af van de reeds overvraagde noodopvang.

07.50 - Personeel Signify krijgt coronabijdrage terug
Het personeel van het Eindhovense verlichtingsbedrijf Signify krijgt een deel van de in het voorjaar geleverde coronabijdrage terug. Een groot deel van de medewerkers besloot toen vrijwillig een vijfde minder te gaan werken en een vijfde minder loon te ontvangen. Het gaat nu financieel zo goed dat het personeel het resterende loon alsnog krijgt.

06.00 - Vandaag Kamerdebat over langere lockdown
De Tweede Kamer wordt woensdag bijgepraat door Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg en Jaap van Dissel van het RIVM over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Later in de middag debatteert de Tweede Kamer daarover met premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid.

Het debat volgt een dag na het besluit van het kabinet om de lockdown te verlengen.

05.35 - Veel meer nieuwe coronabesmettingen in Duitsland
Het aantal nieuwe coronabesmettingen dat in het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is flink gestegen ten opzichte van het aantal nieuwe besmettingen dat dinsdag werd gemeld. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde woensdagochtend 19.600 nieuwe besmettingen.

Dinsdag meldde het RKI 12.802 nieuwe besmettingen, waarmee het aantal nieuwe gevallen stabiel bleef ten opzichte van maandag. In Duitsland werd eind vorig jaar ongeveer tegelijk met Nederland een harde lockdown afgekondigd.

03.30 Gerichte tests Lansingerland van start na uitbraak 'Britse variant'
Alle inwoners van de gemeente Lansingerland in Zuid-Holland kunnen zich vanaf woensdag laten testen op het coronavirus. Voor het eerst wordt er gericht grootschalig getest, na de uitbraak van de 'Britse variant' rond een basisschool in Bergschenhoek in de gemeente. Dit moet duidelijk maken hoeveel mensen besmet zijn en helpen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.

De 60.000 inwoners van Lansingerland krijgen een uitnodiging in hun brievenbus. Die geldt voor alle inwoners van twee jaar en ouder, ook als zij geen corona-achtige klachten hebben.

03.00 - Pilot risicogericht testen op middelbare scholen start 18 januari
Op zo'n vijftien middelbare scholen wordt vanaf 18 januari gestart met pilots met risicogericht testen op het coronavirus. De scholen die meedoen aan de proef onder begeleiding van het UMCU in Utrecht liggen in de regio's Utrecht, Rotterdam en in de provincie Gelderland, meldt coronaminister Hugo de Jonge.

De pilot houdt in dat als er in een klas een besmetting plaatsvindt, de scholen contact opnemen met een professionele partij die gedurende een bepaalde periode meerdere keren steltesten in die klas afneemt. Zodra een leerling of docent een positieve testuitslag krijgt en in isolatie is gegaan, worden de andere leerlingen in de klas verzocht zich te laten testen. Het testen is vrijwillig.

00.30 - DNB: verlengen lockdown pijnlijk maar onvermijdelijk
Het verlengen van de lockdown is volgens De Nederlandsche Bank (DNB) 'pijnlijk maar onvermijdelijk'. Volgens directielid Olaf Sleijpen van DNB zorgen de overheidsmaatregelen op de korte termijn wel voor veel schade aan de economie, maar te snel beginnen met het afbouwen van de lockdown zou uiteindelijk nog veel schadelijker zijn.

"De economische crisis heeft zijn oorzaak in de pandemie. De enige manier om uit deze crisis te komen is daarom de pandemie te beëindigen", benadrukt hij.

00.15 - TomTom: ochtend- en avondspits verdwenen door corona
Door de uitbraak van het coronavirus zijn de ochtend- en de avondspits bijna helemaal verdwenen van de wegen. Wie vorig jaar in de spits moest rijden, was 32 procent eerder thuis dan in 2019. Vooral bij Utrecht, Amsterdam en Leiden liepen mensen veel minder vertraging op. Dat meldt navigatiemaker TomTom in zijn jaaroverzicht.

Het is niet zeker dat het zo rustig blijft, stelt het Nederlandse bedrijf. Daarvoor is een 'gezamenlijke en bewuste verandering van het reisgedrag' nodig, waarbij mensen daadwerkelijk meer thuis gaan werken, flexibele werktijden hebben en waarbij 'verkeersgegevens worden gebruikt om te bepalen wat de beste tijd is om in de auto te stappen'. Volgens TomTom hoeven de snelwegen en andere wegen dan niet te worden uitgebreid 'waardoor miljarden euro's worden bespaard'.

00.00 - Curaçao begint in februari met vaccineren
Curaçao gaat in de tweede of derde week van februari beginnen met het vaccineren van een deel van de bevolking tegen COVID-19. In eerste instantie zullen 60-plussers, werknemers in de gezondheidszorg en volwassenen met een chronische ziekte worden gevaccineerd.

Het eiland begint met de Pfizer-vaccinatie, die door Nederland naar het eiland wordt opgestuurd. In de toekomst volgen ook andere vaccins.

00.00 - Bank ziet bij een kwart bedrijven geldnood ontstaan
Ruim een kwart van de bedrijven komt door de verlengde lockdown binnen een paar maanden in de financiële problemen als er geen extra steun komt. Dat stelt ABN AMRO op basis van onderzoek onder tienduizenden bedrijven, meldde Nieuwsuur dinsdagavond.

Economen van de bank gaan ervan uit dat de lockdownmaatregelen geleidelijk worden afgebouwd zodra alle kwetsbare personen zijn gevaccineerd. Dat zou betekenen dat gesloten bedrijven nog ongeveer drie maanden moeten interen op hun reserves. Zonder extra steun betekent dit voor 27 procent van de bedrijven dat er acute financiële problemen ontstaan.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »