17 mei, 08:49
2020
Nieuws

Coronanieuws: aantal patiënten met corona in Brabant dalende, landelijk tien nieuwe sterfgevallen

In dit liveblog houden we je zondag op de hoogte van het laatste nieuws over de coronacrisis.

De voornaamste feiten op een rij:

  • In totaal zijn sinds eind februari 8839 coronabesmettingen in Brabant vastgesteld.
  • Meer dan een half miljoen Nederlanders krijgen dit jaar geen vakantiegeld van hun werkgever.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

13.50
Er zijn tien nieuwe sterfgevallen wegens COVID-19 bijgekomen; hiermee is het totaal aantal overledenen in ons land, sinds eind februari, gestegen naar 5680. Het gaat om voorlopige cijfers van het RijksInstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dit instituut meldt verder dat vijftien 'nieuwe' patiënten zijn opgenomen en dat het landelijk nu om bijna 44.000 met corona besmette patiënten gaat. In Brabant betreft het ruim 8800 mensen; het aantal sterfgevallen in onze provincie staat vooralsnog op 1483. Zuid-Holland volgt met 1127 overleden coronapatiënten.

13.00
Geen handen schudden en vaak je handen wassen wordt het nieuwe normaal en dat moeten we normaal gaan vinden. Naarmate deze situatie langer duurt, hoeft het volgen van deze regels niet moeilijker te worden, omdat mensen er ook gewend aan raken. Bovendien voorkomt het ook andere infecties. Dat zei Hans Brug, algemeen directeur van het RIVM, zondag in het tv-programma Buitenhof.

12.30
De lichte daling van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in Brabant zet door, maar alertheid blijft geboden. Dit zegt een woordvoerder van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ). Lagen er zaterdag nog vijftig mensen op de diverse intensivecare-afdelingen; zondag ging het om 48 patiënten. Op de verpleegafdelingen van de ziekenhuizen liggen nu 81 patiënten van wie bewezen is dat ze corona hebben (was tachtig).

11.45
Vierduizend abonnementhouders van de Efteling mogen maandag het park weer in. De locatie zit sinds half maart op slot. Vanaf zaterdagmiddag kon er gereserveerd worden voor de dag van de heropening, maar ook voor tijdslots tot en met het pinksterweekend. De belangstelling was zo groot dat het systeem vastliep en dat op een bepaald moment 45.000 mensen in een wachtrij stonden. Het is onduidelijk wanneer de voorverkoop begint voor ná tweede pinksterdag (2 juni). Niet-abonnementhouders kunnen vanaf maandag reserveren, maar de Efteling sluit niet uit dat zich dan opnieuw technische problemen voordoen.

11.00
Vreugde in de verpleeghuizen die sinds kort als proef per bewoner één bezoeker mogen ontvangen. Niet alleen bewoners en visite zijn veelal opgetogen, ook personeel. "Als je voor iemand zorgt en je ziet die persoon zo blij, dan is dat voor jou ook heel fijn", zegt een woordvoerster van De Ruwaard in Oss tegen het ANP. "We merken dat bewoners echt opknappen van bezoek." Ook

09.00
Ruud Benard, oud-deelnemer van het tv-programma Big Brother maakte het 'lekker even knuffelen' tot zijn handelsmerk. Zelfs 20 jaar na de reality soap wordt de Bredanaar nog steeds om de haverklap gevraagd om een stevige omhelzing. Dat gaat nu niet, uiteraard.

Want ondanks zijn gruwel ten aanzien van het 'nieuwe normaal' houdt ook Benard zich uiteraard aan de regels en hoopt hij dat er snel een vaccin komt.

LEES OOK: Knuffelbeer Ruud Benard gruwelt van verplichte anderhalve meter afstand

09.00
Coronaminister Hugo de Jonge heeft een reminder voor kerkgangers deze zondagochtend.

08.18
Ruim 2,3 miljoen mensen hebben zaterdagavond op NPO1 gekeken naar Europe: Shine a Light. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De speciale tv-uitzending was een alternatief voor de finale van het Eurovisiesongfestival, die zaterdag had moeten plaatsvinden. Het programma was na het journaal van acht uur het best bekeken programma van de zaterdagavond.

Het presentatietrio Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit loodsten de kijkers via tv en online langs de 41 kandidaten van dit jaar. Tijdens de show, die in 45 landen te zien was, werd ook bekendgemaakt dat het Eurovisiesongfestival van 2021 definitief zal plaatsvinden in mei in Rotterdam. In de show was een speciale rol als online host weggelegd voor Nikkie de Jager uit Uden.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »