16 jul, 15:05
2021
Nieuws

Foto van geëvacueerd echtpaar maakt diepe indruk: 'Hier werd ik stil van'

In allerijl moesten inwoners van Zuid-Limburg donderdag worden geëvacueerd toen het water razendsnel tot aan hun huizen steeg. Onder hen een ouder echtpaar uit Valkenburg. Op een tractor, beschermd door de gespierde armen van twee politieagenten uit Uden, rijden ze door de ondergelopen straten van hun dorp, op zoek naar het droge. Marcel van Dorst uit Oosterhout en Dave Hendriks uit Geldrop maakten iconische foto's, die nu nu al worden getipt als nieuwsfoto van het jaar.

"Het was heel indrukwekkend, surrealistisch bijna", blikt de 27-jarige persfotograaf Dave terug. "Tractoren, vrachtwagens, voertuigen van defensie, alles op wielen werd gebruikt om de mensen weg zo snel mogelijk weg te halen uit het getroffen gebied."

"Soms zag je in eerste instantie niet dat er iemand in zo'n truck zat", zegt hij. "Maar dan ging de laadklep omlaag en daar zaten ze dan, dertig, veertig mensen, emotioneel en troost zoekend bij elkaar. En soms waren ze juist opgelucht dat ze op tijd weg hadden kunnen komen."

Al ruim acht jaar maakt Dave foto's van nieuwswaardige momenten. Branden, heftige ongelukken, als persfotograaf heeft hij al heel wat gezien. Maar toen hij samen met zijn collega Marcel vanuit Brabant naar het zwaar getroffen gebied in Zuid-Limburg reed, kroop de situatie meteen bij hem onder de huid.

Daar zag hij hoe de rivier de Geul, normaal een vredig kabbelend stroompje, was veranderd in een kolkende, metersbrede massa. Valkenburg, maar ook omliggende dorpjes als Houthem en Rothem werden bedreigd door hoogwater als gevolg van de hevige regenval. "Ik werd er stil van", aldus Dave. "Het was zo extreem. De kracht van dat water, waar niets of niemand tegen bestand is."

"Ik moest dwars door het water om foto's te kunnen maken". vervolgt hij. "De stroming was intens, ik moest me vastklampen om te blijven staan. Ik voelde de tegels gewoon onder mijn voeten wegspoelen. De hele stoep werd weggeslagen. Overal, waar je ook keek, was water."

De foto's van de evacuatie van het oudere stel op de tractor worden massaal gedeeld op social media. 'Prachtige foto van moedige mensen. Diep respect' en 'Dit moet de persfoto van het jaar worden', zijn enkele van de lovende reacties.

"Ik vergat bijna om mijn camera te pakken", aldus de fotograaf. "Het was zo emotioneel, puur kippenvel. Ja, hier ben ik wel even stil van geweest."


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »